Dunia pembangunan aplikasi amat menyeronokkan, akan tetapi ia agak mengelirukan. Salah satu keputusan yang anda akan hadapi adalah yang mana jenis aplikasi mudah alih yang hendak dibina dan tidah jawapan yang pasti untuknya. Pilihan anda sebenarnya bergantung kepada faktor-faktor persaingan termasuklah bajet anda dan tempoh masa yang diberi. Matlamat artikel ini adalah untuk memberi anda kefahaman mengenai perbezaan jenis-jenis aplikasi mudah alih yang ada dan untuk membantu anda dalam membuat keputusan mengenai teknologi apa yang harus digunakan untuk membina aplikasi.

Perbezaan Jenis Aplikasi Mudah Alih

Apabila anda melabur dalam aplikasi mudah alih, dengan serta-mertanya anda akan berhadapan dengan beberapa istilah dan terminologi yang baru. Oleh itu, pelbagai persoalan akan bermain di minda. Apakah perbezaan antara iOS dan Android? Apakah jenis-jenis aplikasi mudah alih yang ada? Apa itu aplikasi asli, hibrid dan web? Yang penting sekali, yang manakah sesuai dengan anda dan aplikasi anda?

Asas-asas

Apabila bercakap mengenai pembangunan aplikasi, ia merujuk kepada pembangunan bagi peranti mudah alih, seperti telefon pintar dan tablet. Terdapat juga jenis aplikasi mudah alih yang berbeza untuk laman web dan peranti yang boleh dipakai seperti jam tangan pintar, tetapi fokus artikel ini adalah untuk membincangkan mengenai peranti mudah alih seperti telefon dan telefon.

Bagi sebahagian besar, peranti mudah alih dijalankan dalam salah satu sistem operasi, iaitu iOS dan Android. iOS dibangunkan dan disokong oleh Apple dan ia hanya digunakan di peranti mereka sendiri seperti iPhone an iPad. Selain itu, Apple juga mengawal bahagian di perkakasan dan perisian di setiap produk mereka.

Android dibangunkan dan disokong oleh Google, di mana ia sering dianggap sebagai satu platform yang lebih terbuka berbanding Apple. Hal ini demikian, kerana Android merupakan satu sistem pengoperasian sumber terbuka, di mana sesiapa sahaja boleh menggunakan kod mereka untuk menjalankan sesebuah peranti. Google juga menjual beberapa perantinya sendiri, tetapi kebiasaannya Android dijalankan pada peranti yang dibina oleh syarikat lain seperti Samsung, Huawei, LG, HTC dan lain-lain.

Sehingga Q3 2016, Android telah mengawal hampir 88% pasaran peranti mudah alih di seluruh dunia, dan Apple memiliki sebahagian besar yang lain. Akan tetapi, ini tidak bermakna anda patut membangunkan untuk Android dahulu. Kita akan bincang selanjutnya dalam artikel ini.

Tiada pertindihan antara aplikasi bagi setiap peranti, iaitu aplikasi iPhone yang berjenis asli tidak akan dijalankan pada telefon mudah alih Android dan begitu juga sebaliknya. Walaupun anda lihat Snapchat dijalankan di kedua-dua jenis telefon mudah alih dan ia kelihatan sama, tetapi sebenarnya ia dibina secara berasingan.

Kejayaan komersial bagi telefon pintar dan tablet tidak menunjukkan tanda-tanda kegawatan, di mana hampir semua orang di sekeliling kita mempunyai telefon pintar. Terdapat hampir 2 bilion pengguna telefon pintar di seluruh dunia. Oleh itu dalam beberapa tahun akan datang, anda boleh jangkakan berbilion pengguna yang akan memiliki telefon pintar. Peluang untuk anda meletakkan aplikasi di stor aplikasi menjadi lebih tinggi dan sangat berpotensi untuk sampai kepada pengguna di luar sana.

Pertama, mari lihat definisi laman web, asli dan aplikasi mudah alih telefon pintar.

 

Aplikasi Laman Web

Apakah yang disebut sebagai aplikasi laman web?

Menurut Wikipedia, aplikasi laman web “adalah aplikasi yang bole diakses melalui pelayar web di atas talian seperti Internet.” Jadi, bagaimanakah ini berbeza dengan laman web? Perbezaannya adalah subjektif, namun ramai yang akan bersetuju bahawa laman web umumnya bersifat penyampaian maklumat dan aplikasi web yang menyediakan fungsi. Sebagai contoh, Wikipedia adalah laman web yang menyediakan informasi manakala Facebook adalah contoh aplikasi web.

Jangan biarkan perkataan”aplikasi”mengelirukan anda. Aplikasi web tidak perlu dimuat turun seperti aplikasi mudah alih. Aplikasi web berjalan di pelayar seperti Chrome, Safari atau Firefox dan mereka tidak mengambil ruang memori yang besar pada peranti pengguna.

Persoalannya di sini, bagaimanakah aplikasi ini dibina? Sebahagian besar ia dibina dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan JavaScript, CSS dan HTML. Akan tetapi, tidak seperti aplikasi mudah alih bagi iOS atau Android, kerana tiada kit pembangunan perisian (SDK) bagi pembangun untuk membangunkannya. Terdapat beberapa templat dan kerangka kerja seperti Angular, React dan Vue.js yang anda boleh gunakan untuk mendapatkan permulaan yang cepat. Berbanding dengan aplikasi mudah alih, membangunkan aplikasi laman web boleh menjadi mudah dan cepat. Walau bagaimanapun, kesederhanaan mereka juga merupakan satu kelemahan. Ini adalah cara yang baik untuk menguji idea yang ada sebelum melabur dalam aplikasi mudah alih.

 

Aplikasi Web Progresif

Sehingga ke hari ini, aplikasi mudah alih laman web mempunyai banyak kekurangan dari segi fungsi aplikasi mudah alih yang asli seperti kebolehan untuk menghantar pemberitahuan, bekerja di luar talian dan berlaku pemprosesan yang lama di skrin utama. Tetapi, terdapat beberapa penambahbaikan kepada pelayar dan aplikasi laman web yang menawarkan ciri-ciri ini. Aplikasi yang memanfaatkan ciri-ciri ini adalah salah satu jenis aplikasi mudah alih iaitu aplikasi web progresif.

Terdapat beberapa langkah yang perlu anda tahu untuk menjadikan aplikasi laman web anda kepada aplikasi web progresif.

Adakah aplikasi web progresif adalah yang terbaik? Ia bergantung kepada matlamat anda. Aplikasi web progresfi ini hanya berfungsi di Google Chrome yang cukup terhad. Jika matlamat anda adalah meliputikan pengguna Android dan iOS, maka aplikasi web progresif mungkin bukan untuk anda. Ini bermakna, ia bukanlah pengganti aplikasi mudah alih, tetapi ia boleh menjadi satu cara untuk mendapatkan aplikasi mudah alih kelihatan seperti aplikasi laman web ke tangan pengguna dengan cepat dan pantas. Jika anda mempertimbangkan untuk menukar aplikasi laman web anda kepada aplikasi web progresif, pertimbangkan sebaliknya menggunakan jalan penyelesaian seperti Canvas untuk menjadikan aplikasi laman web anda kepada aplikasi mudah alih. Ia sangat mudah!

 

Aplikasi Mudah Alih

jenis aplikasi mudah alih

 

Terdapat dua jenis aplikasi mudah alih: asli dan hibrid. Apabila kita bercakap mengenai aplikasi mudah alih dalam artikel ini, ini bermakna kita membincangkan mengenai aplikasi yang ada muta turun daripada stor aplikasi.

 

Mengapa membangunkan aplikasi vs aplikasi laman web?

Jawapan yang mudah untuk soalan di atas adalah kewujudan stor aplikasi sangat penting bagi syarikat anda. Pengguna sentiasa mencari aplikasi yang baru dan anda mahukan aplikasi anda di sana. Dengan meletakkan aplikasi mudah alih di stor, anda menggalakkan mereka untuk memuat turun, memasangnya dan logo aplikasi anda diletakkan pada skrin utama pengguna.

Mendapatkan pengguna untuk produk anda buat kali pertama adalah mudah. Tetapi, untuk mendapakan mereka kembali sangat mencabar. Hanya aplikasi mudah alih yang memberi anda peluang untuk menghantar pemberitahuan pada waktu yang tepat bagi berinteraksi dengan pengguna. Notis pemberitahuan adalah penting bagi aplikasi yang serius. Berdasarkan data-data daripada Localytics, apabila pengguna masuk untuk menerima notis pemberitahuan, mereka akan melancarkan aplikasi pengguna tersebut sebanyak 88% berbanding dengan pengguna yang tidak menerimanya.

Satu lagi kunci untuk mengembangkan aplikasi anda adalah menggalakkan pengguna untuk berkongsi aplikasi tersebut atau kandungannya kepada rakan-rakan. Ini boleh dilakukan pada aplikasi laman web, tetapi ia lebih baik dilakukan pada aplikasi mudah alih. Sebagai pengguna aplikasi, anda boleh berkongsi dengan mana-mana aplikasi (Email, WhatsApp, Messenger, Facebook, dan lain-lain) dengan lebih cepat dan mudah berbanding dengan pelayar.

Pengguna banyak meluangkan masa mereka pada aplikasi berbanding laman web. Populariti aplikasi semakin meningkat dan teris meningkat. Menurut e-Marketer, purata pengguna “akan meluangkan masa mereka selama 3 jam 15 minit sehari terhadap aplikasi. Masa yang diluangkan pada pelayar web hanya bertahan 51 minit sahaja”.

Selain itu, kelebihan untuk membangunkan aplikasi mudah alih adalah pendapatan melalui periklanan. CPM bagi periklanan dalam aplikasi mudah alih adalah lebih tinggi berbanding aplikasi laman web. Walaupun ramai pengguna yang menggunakan penyekat iklan untuk pelayar web mereka dan ini boleh mengurangkan pendapatan iklan, tetapi ia tidak mungkin berlaku dalam aplikasi mudah alih.

Adakah ini bermakna anda patut membangunkan aplikasi atau aplikasi laman web atau hanya tapak mudah alih? Tidak juga! Yang paling baik adalah, jika anda membayangkan sebahagian besar pengguna anda mengakses perkhidmatan atau kandungan anda sekali sehari, oleh itu, aplikasi tersebut masuk akal.  Tapi jika anda menyediakan aplikasi yang biasanya digunakan hanya sekali dan pengguna tidak lagi melawatnya, maka jangan melabur kepada aplikasi tersebut sebaliknya tumpukan kepada mudah alih yang dioptimumkan.

 

Aplikasi Asli

Aplikasi asli adalah perkara biasa yang anda fikirkan apabila anda berfikir mengenai aplikasi. Majoritinya aplikasi pada peranti mudah alih anda adalah aplikasi asli. Tidak sama seperti aplikasi laman web yang menggunakan bahasa JavaScript. Hal ini demikian kerana, aplikasi asli dituliskan dalam bahasa yang boleh diterima oleh sesebuah platform tersebut. Sebagai contohnya, Swift atau Objective-C yang digunakan untuk membangunkan aplikasi asli iOS, Java pula untuk membangunkan aplikasi asli Android manakala C# adalah sebahagian besar digunakan untuk aplikasi Windows Phone.

Apple dan Google menawarkan pembangun aplikasi kepada alat pembangunan mereka sendiri, elemen antara muka dan SDK yang diselaraskan seperti Xcode dan Android Studio. Ini menggalakkan lagi kepada pembangun aplikasi yang professional untuk membangunkan aplikasi asli dengan lebih mudah.

Contoh Aplikasi Asli – Kebanyakannya aplikasi yang popular di luar sana seperti Pokemon Go, Twitter dan Waze adalah aplikasi yang berjenis asli sepenuhnya. Ia akan menjadi lebih rumit jika ingin dibandingkan dengan sesiapa yang menggunakan kod asli semata pada Swift, Objective C dan Java dan sesiapa yang bergantung kepada cara penyelesaian hibrid atau persilangan platform SDK.

 

Kelebihan Aplikasi Asli

Jadi mengapa kebanyakan aplikasi adalah asli? Hal ini demikian, kerana aplikasi asli mempunyai lebih banyak kelebihan yang penting berbanding alternatif. Aplikasi asli ini menawarkan cara yang paling cepat, boleh dipercayai dan paling responsif kepada pengguna. Ini tidak mungkin berubah dan memihak kepada aplikasi web. Ia lebih mudah untuk tekan pada peranti yang lebih banyak fungsinya termasuklah kamera, mikrofon, kompas, meter pecutan dan isyarat pergerakan tangan. Ia masih boleh untuk menggunakan alternatif, akan tetapi ia lebih mudah pada asli.

Aplikasi asli boleh membuat notis pemberitahuan, memberi amaran kepada pengguna apabila aplikasi tersebut memerlukan perhatian mereka. Oleh itu, anda juga boleh berpeluang untuk terus mendapatkan kembali pengguna anda dengan lebih banyak yang mana ia merupakan kunci kejayaan bagi sesebuah aplikasi. Selain itu, anda juga harus menyenangkan pengguna anda dengan memadankan setiap UI/UX dalam aplikasi anda di platform. Terdapat banyak perbezaan UI/UX yang boleh membuatkan pengguna merasa seolah-olah berada di rumah. Dengan membangunkan aplikasi asli, anda tidak perlu unuk berkompromis dengan UI/UX yang anda harapkan ia lebih mesra pengguna pada semua platform.

 

Kelemahan Aplikasi Asli

Anda akan menguruskan pangkalan kod bagi setiap platform yang anda lancarkan apikasi di iOS tidak akan boleh dijalankan pada Android dan begit juga sebaliknya. Kebanyakannya pembangun aplikasi hanya mahir dalam satu platform sama ada Android ataupun iOS, jadi untuk membangunkan aplikasi pada kedua-dua platform memerlukan dua pembangun yang berbeza (atau kumpulan). Aplikasi asli kebiasaananya lebih mahal untuk dibangunkan berbanding aplikasi hibrid.

 

Membangunkan Aplikasi Asli Pada Persilangan Platform

Seperti yang dikatakan, kelemahan utama aplikasi asli adalah perlu membangunkan aplikasi secara berasingan bagi setiap platform yang anda mahukan. Ia adalah benar jika anda berpegang pada SDK asli yang disediakan oleh Apple dan Google, akan tetapi, beberaa tahun yang lepas, beberapa alternatif telah tersedia untuk mendapatkan manfaat pembangunan persilangan platform tanpa mengorbankan pengalaman pengguna atau akses kepada API asli. Mari lihat dua platform ini, Xamarin dan React Native. 

  • Xаmаrin

Dibangunkan oleh Microsoft. Xamarin merupakan satu platform yang membenarkan pembangun membina satu aplikasi yang boleh berjalankan pada banyak platform dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan C# Mereka juga menyediakan alat-alat percuma untuk membangun, menguji, mengedar dan mempelajari daripada aplikasi anda. Persekitaran pembangunan Xamarin lebih lengkap berbanding PhoneGap dan Titanium, malah ia menawarkan pengujian persekitaran di mana anda boleh menguji aplikasi anda pada beribu peranti maya sebelum melancarkan aplikasi tersebut (ini adalah bahagian yang paling penting bagi aplikasi persilangan platform).  Xamarin juga ada menawarkan beberapa pra-pembinaan aplikasi, di mana anda boeh menggunakannya untuk permulaan yang lebih cepat. Syarikat-syarikat yang telah membangunkan aplikasi dengan menggunakan Xamarin adalah seperti Slack, Pinterest dan Honeywell.

 

  • Rеасt Nаtivе

Tidak mahu ketinggalan dalam persaingan ini, baru-baru ini Facebook telah membuka sumber projek mereka yang dipanggil sebagai React Native, yang mana membenarkan anda untuk membangunkan aplikasi asli iOS dan Android dengan menggunakan satu pangkalan kod.  Ia bukan “aplikasi web mudah alih”, “aplikasi HTML5”, atau “aplikasi hibrid”. Anda hanya gunakan bahasa pengaturcaraan JavaScript dan React akan meletakkannya bersama. Lihat statistik ini dari Instagram. Mereka menunjukkan bahawa ciri-ciri yang mereka bina dengan menggunakan React Native, jumlah kod yang dikongsi antara iOS dan Android adalah lebih daripada 90%

Walaupun React Native tidak memberi anda akses kepada semua  fungsi peranti, anda boleh menulisnya dengan menggunakan kod asli jika anda perlukan. Terdapat beberapa syarikat yang menggunakan React Native termasuklah Facebook, Walmart, Tesla dan AirBnb. Anda boleh lihat dengan beberapa aplikasi React Native di sini.

  1. Titаnium

TItanium, dalam versi yang terkini. Ia sama seperti React Native yang mana aplikasi ditulis dalam bahasa pengaturcaraan JavaScript tapi boleh menghasilkan aplikasi asli, melalui API asli ke JavaScript dengan set API-nya sendiri. Ia tidak lagi bergantung kepada pandangan web malah hasilnya kelihatan lebih “asli”. Titanium mempunyai pameran aplikasi yang hebat di samping ia dibina dengan teknologi mereka di laman web mereka. Terdapat beberapa aplikasi yang menggunakan Titanium, seperti eBay, ZipCar PayPal, Khan Academy.

 

Aplikasi Hibrid

Jika aplikasi asli berkahwin dengan aplikasi laman web, mereka mempunyai anak, yang dipanggil aplikasi hibrid. Anda memasangnya seperti aplikasi asli tetapi di dalamnya, adalah aplikasi laman web. Aplikasi hibrid seperti aplikasi laman web yang dibina dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan JvaScript, HTML dan CSS dan ia dijalankan dalam Webview, yang merupakan pelayar mudah dalam aplikasi anda.

Mengapa anda patut mempertimbangkan hibrid? Misal kata anda mempunyai idea untuk membangunkan aplikasi, tetapi anda tidak tahu sama ada pengguna akan suka atau tidak. Matlamat anda adalah untuk membangunkan sesuatu yang boleh digunakan ke tangan pengguna dengan cepat. Dalam dunia permulaan ini, ia dipanggil MVP, iaitu singkatan bagi minimum produk berdaya maju. Di mana anda ekurangan sumber, jadi anda perlu membangunkan produk anda dalam versi yang mudah tetapi masih boleh memberi nilai. Membangunkan aplikasi laman web mungkin menjadi satu pilihan yang minimum, tetapi ia tidak membenarkan anda untuk menguji sama ada pengguna akan memuat turun dan menggunakan aplikasi tersebut di peranti atau tidak.

 

Kelebihan Aplikasi Hibrid

Semua kelebihan aplikasi hibrid bukanlah membangunkan dua aplikasi, sebenarnya anda hanya membangunkan satu aplikasi dan kemudiannya ia mampu berjalan di kedua-dua platform. Hal ini demikian, kerana anda mempunyai satu pangkalan kod untuk diuruskan. Jika tidak, ini mungkin memerlukan beberapa pembangun bagi dua aplikasi asli yang diperlukan. Atau dengan jumlah pembangun yang sama,kemudian barulah aplikasi hibrid boleh diterbitkan dalam separuh masa.

Pembangun bagi aplikasi hibrid selalunya lebih murah berbanding pembangun asli. Aplikasi hibrid lebih senang untuk ke platform yang lain. Sebaik sahaja anda membina satu aplikasi, anda boleh melancarkannya di platform yang lain seperti Windows Mobile.

Pemaju untuk aplikasi hibrid selalunya lebih murah daripada pemaju asli. Aplikasi hibrid lebih mudah disebarkan ke platform lain. Sebaik sahaja anda telah membina untuk satu platform, anda boleh melancarkan yang lain seperti Windows Mobile. Anda mengekalkan keupayaan yang sama untuk mengakses ciri peranti seperti aplikasi asli, terima kasih kepada penyelesaian seperti Phonegap yang bertindak seperti jambatan antara SDK asli dan pandangan web di mana aplikasi berjalan.

 

Kekurangan Aplikasi Hybrid

Prestasi mungkin kelemahan terbesar aplikasi hibrid. Oleh kerana beban aplikasi hibrid dalam komponen seperti penyemak imbas dipanggil pandangan web, mereka hanya sebaik pandangan web. Pandangan web bertanggungjawab untuk memaparkan UI dan untuk menjalankan kod Javascript. Pada masa awal mudah alih, Google dan Apple tidak memberi pandangan web enjin yang sama yang digunakan oleh penyemak imbas mudah alih mereka, Chrome dan Safari. Sejak itu, pandangan web telah banyak dipertingkatkan tetapi belum mencapai prestasi asli. Kami akan menjadi lebih mendalam dalam pelbagai aspek prestasi kemudian dalam artikel.

Mendapatkan aplikasi hibrid anda berjalan dengan sewajarnya pada setiap platform secara amnya mengambil kerja yang besar. Dalam sesetengah keadaan, jumlah kos mungkin dapat dibandingkan dengan aplikasi asli sepenuhnya, menjadikan manfaat kos diabaikan. Semuanya bergantung kepada sejauh mana anda ingin mendapatkan “pengalaman pengguna asli” atau betapa mudahnya aplikasi anda.

UX aplikasi akan menderita. Pengguna iOS dan Android cenderung sangat setia kepada platform mereka, dan sejak mereka menggunakannya selama bertahun-tahun, mereka digunakan untuk cara kerja dalam aplikasi asli. Perbezaannya adalah halus tetapi boleh mengecewakan untuk pengguna anda. Dengan membina aplikasi hibrid, anda tidak akan dapat untuk kedua-dua kem. Cuba terlalu keras untuk menyesuaikan aplikasi berdasarkan platform dan mungkin berakhir dengan kos yang sama seperti dua aplikasi asli. Terdapat beberapa cara anda boleh melakukan ini yang akan dibincangkan tidak lama lagi.

 

Platform Aplikasi Hуbrid

PhоnеGар/ Cоrdоvа

PhoneGap mungkin yang paling terkenal di antara platform aplikasi hibrid dan mungkin yang paling mudah dimulakan dengan untuk pemaju web. Cordova adalah asas sumber terbuka dan enjin TelefonGap. Ia disokong oleh Adobe dan sepenuhnya sumber terbuka. Ia membolehkan anda membuat aplikasi mudah alih silang pelayar dengan Javascript, HTML, dan CSS. Aplikasi ini dijalankan dalam Paparan Web dan kemudian dibalut dengan kod asli. PhoneGap kemudian menawarkan plugin asli yang membolehkan anda menggunakan semua fungsi peranti termasuk pemecut, kamera, kompas, sistem fail, mikrofon, media, rangkaian, pemberitahuan, lokasi geo dan penyimpanan. Aplikasi perlu dibungkus ke dalam fail binari yang akan menyertakan pembungkus paparan web dan fail HTML aplikasi anda, biasanya dimuat secara tempatan pada peranti. Semak contoh ini: Tripcase, Untappd.

Cаnvаѕ

Kita sendiri mengambil aplikasi hibrid, Kanvas adalah perkhidmatan yang menawarkan sesiapa sahaja dengan aplikasi web mudah alih atau laman responsif keupayaan untuk membina aplikasi mudah alih untuk itu, tanpa kerja pembangunan. Seperti dengan penyelesaian Berita kami, ia ditawarkan sebagai perkhidmatan, yang bermaksud kami akan membina, menerbitkan dan mengekalkan aplikasi anda untuk anda. Secara teknikalnya, kanvas bergantung pada asas kod asal kami sendiri untuk iOS dan Android, termasuk unsur-unsur asli untuk navigasi seperti bar tab, fungsi seperti pemberitahuan tekan dalam kotak, memuatkan kandungan pra untuk halaman anda, caching dan sokongan luar talian. Aplikasi ini direka untuk bergantung pada aplikasi web jauh atau tapak mudah alih yang anda dikawal – sebarang perubahan pada tapak mudah alih anda segera ditunjukkan dalam aplikasi.

 

Bolehkah anda menukarkan aplikasi web ke aplikasi hibrid?

Jika anda sedang membina aplikasi untuk laman web yang sedia ada atau anda mempunyai aplikasi web mudah alih yang bersesuaian dengan apa yang aplikasinya harus dilakukan, tetapi hanya merindui aplikasi am yang umumnya disediakan (kehadiran kedai aplikasi, pemberitahuan push, ikon skrin utama, luar talian gunakan), kemudian menjadikan laman web atau aplikasi web anda menjadi aplikasi asli boleh menjadi cepat dan ekonomik.

Anda tidak perlu menguruskan dua platform (iOS / Android) secara berasingan. Anda akan mempunyai aplikasi web tunggal yang meliputi web mudah alih dan dua platform mudah alih utama dengan aplikasi anda. Inilah yang kami membina platform kanvas terkini kami!

 

Cara membuat aplikasi web atau aplikasi hibrid berasa asli

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, matlamat utama aplikasi hibrid adalah untuk merasa asli. Oleh itu, jika anda memutuskan untuk pergi hibrid, banyak masa anda akan dibelanjakan untuk cuba melakukannya. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan aplikasi hibrid anda lebih asli. Gunakan skrin percikan, supaya aplikasi dimuatkan ke aplikasi web yang dimuatkan sepenuhnya, sedia untuk digunakan. Tambahkan butang belakang ke UI, untuk memastikan pengguna dapat menavigasi secara intuitif. Android sudah termasuk butang belakang dalam antara muka sistem atau dalam peranti, tetapi iOS memerlukan aplikasi anda untuk membolehkan pengguna menavigasi kembali semasa mereka bergerak.

Jika anda membina aplikasi dari awal, gunakan perpustakaan UI seperti Onsen UI, ia bukan sahaja akan mempercepatkan masa pembangunan, ia akan membuat keputusan reka bentuk lebih mudah. UX dan reka bentuk adalah berdasarkan kepada konvensyen atau apa yang digunakan pengguna. Perpustakaan seperti Onsen UI telah membuat semua komponen mudah alih mengikut konvensyen. Menghapuskan kelewatan 300ms. Semua penyemak imbas, termasuk pandangan web lazimnya akan menambah kelewatan 300ms apabila pengguna mengetik pada elemen. Mengapa? Ini kerana ia sedang menunggu ketuk kedua. 300ms mungkin tidak kelihatan panjang, tetapi ia cukup untuk membuat antaramuka berasa lembap. Jadi menyingkirkan bantuan itu.

Jika mungkin, ikuti panduan gaya. Jika anda merancang aplikasi anda dari awal, minta pemaju dan pereka anda membaca garis panduan yang dibuat oleh Apple dan Google. Ini akan memberi mereka gambaran yang baik tentang apa yang digunakan pengguna setiap platform. Buat masa tunggu kelihatan lebih pendek. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan kelewatan memanjang dalam memuatkan skrin, tunjukkan ikon pemuatan atau bar kemajuan. Sebarang penangguhan yang lebih lama daripada 0.1s cukup penting untuk menjamin pemuat, untuk memberi amaran kepada pengguna aplikasi itu hidup dan memuatkan, bukannya tersekat.

Kanvas sudah melakukan kebanyakan ini untuk anda, jadi jika anda sedang mencari cara yang lebih cepat, cubalah!

Bagaimana memilih?

Berikut ialah senarai faktor yang harus membantu anda menentukan aplikasi jenis apa yang hendak dibina.

  • Pengalaman Pengguna

UX adalah pengalaman keseluruhan yang dimiliki pengguna apabila menggunakan produk anda, terutamanya dari segi cara mudah atau menyenangkan. Antara muka pengguna adalah seperti jenaka. Sekiranya anda perlu menjelaskannya, itu tidak baik. Dan jika aplikasi anda mempunyai UX yang buruk, orang akan berhenti menggunakannya.

Tidak perlu dikatakan, anda perlu melabur dalam UX. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk UX ialah menulis dua aplikasi asli yang berasingan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, terdapat perbezaan di antara kedua-dua sistem operasi dan orang ramai telah digunakan untuknya. Jika anda menyerahkan telefon Android kepada pengguna iPhone yang setia, kemungkinannya akan tersandung sedikit.

  • Masa untuk pemasaran dan kos

Berapa ramai yang membina kos aplikasi? Terdapat jelas pelbagai besar di sini. Harga akan berbeza berdasarkan kerumitan, ciri, dan platform. Cara cepat untuk mendapatkan anggaran adalah menggunakan alat ini yang dibuat oleh orang baik di Crew. Ia meminta beberapa soalan dan memberikan anda anggaran berapa banyak aplikasi anda akan dikenakan.

Tetapi pada asasnya, kos pembangunan aplikasi anda boleh ditentukan oleh hanya 2 faktor: jam yang diperlukan dan kos setiap jam. Kos setiap jam akan tetap kebanyakannya sama dan mudah ditentukan, tetapi bilangan jam yang diperlukan oleh aplikasi bergantung kepada apa yang anda perlukan aplikasinya. Beberapa ciri utama yang anda perlukan dilindungi dalam alat yang dibuat oleh Crew. Data terbaik mengenai kos pembangunan aplikasi datang, tidak mengejutkan, dari agensi pembangunan aplikasi. Satu agensi itu ialah The Nine Hertz. Pada tahun 2016, mereka melancarkan grafik maklumat berguna ini. Terdapat beberapa titik data penting di sini, jadi mari melaluinya.

 

Kos menyewa pemaju aplikasi asli

Sekiranya anda membina dua aplikasi asli (atau lebih), anda akan membayar pemaju iOS dan Android (dan mungkin Windows). Anda mungkin berfikir bahawa kerana Android adalah sistem operasi yang lebih popular, ia akan menjadi lebih murah untuk dibangunkan. Itu sebenarnya tidak berlaku, sekurang-kurangnya mengikut artikel ini oleh Infinum, sebuah agensi pembangunan aplikasi. Mereka mendapati bahawa aplikasi Android mengandungi kod 40% lebih dan mengambil 30% lebih banyak masa untuk berkembang.

Menurut grafik maklumat, pemaju mudah alih di Amerika Utara menelan kos purata kira-kira $ 150 sejam. Harga ini menurun secara mendadak jika anda menyewa pemaju di India atau Eropah Timur di mana purata kos adalah kira-kira $ 30-50 sejam.

 

Masa yang diperlukan untuk membina aplikasi asli

Menurut graf maklumat yang sama, ia mengambil masa purata 18 minggu untuk membina aplikasi mudah alih asli standard; 10 minggu untuk hujung belakang dan 8 untuk hujung depan. Perlu diingat walaupun tidak semua aplikasi mempunyai hujung belakang dan sesetengah mungkin menggunakan back-end sebagai perkhidmatan untuk mengurangkan masa pembangunan dan kerumitan. Bingkai masa sebenar anda akan berbeza-beza dari purata ini, tetapi ini masih merupakan rujukan yang baik jika anda baru kepada pembangunan aplikasi dunia.

 

Bagaimanakah masa ke pasaran mempengaruhi keputusan anda?

Jika aplikasi anda kelihatan seperti itu akan menjadi baik untuk hibrid, ini dapat mengurangkan masa anda ke pasaran. Bagaimanapun, dengan melakukan ini, anda mungkin mengorbankan sesuatu yang sukar untuk diraih di masa depan. Terdapat istilah “hutang teknikal” yang digunapakai di sini. Dengan mengandaikan aplikasi anda benar-benar baik, anda akhirnya akan menghadapi beberapa keputusan teknologi yang anda buat sebelum ini. Secara umum, hutang teknikal lebih mahal pada masa depan daripada sekarang.

Sebaliknya, tugas anda bukan untuk menulis kod yang hebat, ia adalah untuk menghantar produk, jadi hutang teknikal adalah baik-baik saja! Penyelesaian 50% yang orang sebenarnya telah menyelesaikan lebih banyak masalah dan bertahan lebih lama daripada penyelesaian 99% yang tiada siapa yang ada kerana ia berada di makmal anda di mana anda tanpa henti menggilap perkara tersebut.

 

 

Kos menyewa pemaju aplikasi hibrid

Memandangkan kebanyakan aplikasi hibrid dibina dalam Javascript, pemaju aplikasi hibrid adalah pemaju web pada dasarnya dengan set kemahiran yang lebih khusus. Kadar rata-rata setiap jam bagi pemaju web adalah kira-kira $ 50 di Amerika Syarikat, tetapi pemaju aplikasi hibrid mungkin dapat mengenakan sedikit lebih banyak kerana kepakaran mudah alih mereka. Kos untuk membina aplikasi hibrid daripada yang boleh berjalan pada Android dan iOS umumnya lebih rendah daripada membina satu aplikasi asli.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaveat:

Kerana ini bukan aplikasi asli, anda perlu melabur sejumlah besar wang untuk menjadikannya rasa asli. Terdapat cara untuk melakukan ini, tetapi ia tidak semudah ia asli. Ini boleh membawa kos sehingga setara dengan 2 aplikasi asli. Apple mempunyai proses penyerahan aplikasi yang agak ketat di mana orang menggunakan app anda untuk memastikan ia sesuai dengan garis panduan mereka. Jika aplikasi hibrid tidak merasa seperti aplikasi iOS, mereka mungkin ditolak yang boleh menangguhkan pelancaran (membiayai lebih banyak wang untuk membetulkan aplikasi).

 

Menggunakan Ciri Peranti

Bergantung kepada kerumitan aplikasi anda, anda mungkin mahu memanfaatkan pelbagai ciri peranti itu sendiri seperti pecutan atau kamera. Sekali lagi, cara terbaik untuk mendapatkan akses kepada perkara ini adalah dengan membina aplikasi asli sepenuhnya. Tetapi, jika anda membina aplikasi anda di PhoneGap, anda boleh menggunakan plugin PhoneGap untuk mengakses ciri-ciri tersebut. Anda boleh mencari apa sahaja yang anda perlukan di sini. Menggunakan plugin bermakna bergantung pada kod orang lain atau mungkin menulis plugin anda sendiri jika anda tidak dapat mencari sesuatu yang sesuai dengan keperluan anda.

 

Prestasi

Sekiranya terdapat satu perkataan yang merangkum apa yang pengguna peduli, prestasi itu. Jika mereka tidak menyukai prestasi aplikasi anda, mereka hanya akan mencari satu lagi. Aplikasi asli mempunyai prestasi keseluruhan terbaik, tempoh. Pada masa awal aplikasi mudah alih Facebook, syarikat itu mengambil taruhan pada aplikasi HTML5. Kemudian, Mark Zuckerberg berkata itu adalah salah satu kesilapan terbesar yang pernah dibuat oleh syarikat itu, kerana teknologi itu terlalu muda pada masa itu untuk memberikan pengalaman pengguna yang diharapkan. Mari kita menyelam ke dalam pelbagai bidang prestasi aplikasi.

Oleh kerana aplikasi hibrid pada dasarnya hanya penyemak imbas, mereka bagus untuk menunjukkan aplikasi yang meniru pengalaman yang akan anda perolehi dalam penyemak imbas pada komputer, iaitu halaman. Jika aplikasi anda hanya satu siri halaman dan tidak mempunyai grafik yang mengagumkan, aplikasi hibrid mungkin sememangnya baik untuk anda. Bagaimanapun, membina permainan atau aplikasi dengan banyak animasi tidak akan sesuai untuk aplikasi hibrid.

 

Gerak isyarat

Aplikasi sepatutnya “rasa” betul. Jika anda menggesek elemen ke arah tertentu, anda mengharapkan ia bertindak segera dan mengikut kehendak anda. Ini mudah dalam aplikasi asli. Tidak banyak aplikasi hibrid. Walaupun pemaju boleh mencuba perpustakaan luaran seperti Hammer.js untuk mendapatkan gerak isyarat asli.

 

Keperluan pemprosesan data

Banyak aplikasi yang paling popular hari ini adalah sangat CPU (pemproses) yang berat. Fikirkan Snapchat yang menggunakan penapis ke video. Perkara semacam ini sememangnya tidak mungkin dilakukan dalam aplikasi hibrid. Aplikasi ini mempunyai langkah tambahan dalam Javascript yang perlu dilalui sebelum melaksanakan kod asal. Anda akan lebih baik membina aplikasi asli jika ini seolah-olah seperti itu akan menjadi masalah.

 

Mencari Pembangun

Anda mempunyai beberapa pilihan untuk jenis pemaju yang boleh anda sewa untuk mendapatkan pekerjaan anda. Pilihan klasik menyewa seseorang sepenuh masa untuk bekerja dengan anda, mengupah freelancer, atau mengupah agensi. Dalam kes yang melampau, anda mungkin mendapati diri anda belajar untuk kod untuk membina aplikasi.

Proses untuk mencari pemaju untuk aplikasi asli dan hibrid adalah lebih kurang sama kecuali satu perbezaan utama. Jika anda membuat keputusan untuk membina dua aplikasi asli, anda mungkin memerlukan 2 pemaju seperti yang paling pakar dalam hanya satu platform.

Setelah mengatakan itu, mencari pemaju yang berkualiti, untuk mengambil sebagai pekerja bebas atau majikan adalah benar-benar keras. Itulah dengan andaian anda mempunyai belanjawan yang tetap dan itu tidak begitu besar, yang mana kita semua bermula dengan, bukan?

Jadi, anda mungkin mendapati pilihan untuk menyewa seorang pemaju tunggal yang boleh membina aplikasi anda untuk dua atau lebih banyak platform yang lebih banyak usaha yang boleh dilaksanakan daripada membina sebuah pasukan kecil pemaju aplikasi asli. Percayalah, kos akan menambah dengan cepat jika anda membina secara asli dan menyewa orang yang berbeza untuknya.

 

 

Call 2 Enquire
%d bloggers like this: