Apakah perbezaan di antara senarai penyiaran internet seperti Halaman Facebook, Senarai Perniagaan Saya di Google, dan Laman Web. Mana yang terbaik untuk wang?

Lebih penting lagi, adakah ia penting? Kami ada Facebook di sini sebagai salah satu contoh senarai penyiaran internet. Dengan Facebook semakin menambah kefungsian halaman mereka dan pelbagai cara yang boleh anda capai dan terlibat dengan khalayak yang disasarkan, soalan itu perlu ditanya mengenai tujuan laman Facebook anda, berbanding dengan laman web anda dan sama ada laman akhirnya menafikan keperluan untuk laman web?

Uniball menimbulkan sedikit kekecohan baru-baru ini, dengan kempen mereka yang secara langsung mempromosikan laman Facebook mereka di hadapan laman web mereka. Maklum balas mengenai perkara ini agak negatif, walaupun terdapat titik yang agak sah dari Shel Holtz, bahawa tidak ada orang yang sebenarnya mengetahui tujuan atau KPI kempen ini. Saya tidak pasti bahawa ia patut mendapat kritikan. Kempen itu sendiri menyoroti isu yang sangat menarik. Laman web anda secara tradisinya menjadi titik di mana anda ‘menukarkan’ dan media sosial telah menjadi barangan berbulu yang duduk di pinggir. Sekarang, ia menjadi bahagian penting bagi banyak perniagaan dan anda dapat melihat mengapa sebuah syarikat ingin aktiviti pengiklanan atau pemasaran yang besar untuk memacu peminat dan, dengan harapan, perhubungan.

 

Fасеbооk vѕ Wеbѕitе

senarai penyiaran internet

Pertimbangan yang kita ada ketika membincangkan projek-projek klien adalah senarai penyiaran internet seperti laman Facebook bukan hanya meniru kandungan laman web itu kerana, dengan itu, tidak akan ada banyak titik untuk mempunyai satu. Halaman Facebook juga memerlukan struktur yang berbeza dan jenis kandungan yang berbeza kerana tumpuannya adalah untuk mewujudkan perjalanan pengguna yang menarik, yang membawa kepada interaksi. Ia tidak diiktiraf sebagai tempat untuk menjual barangan anda. Tetapi dengan fungsi yang diperkenalkan oleh Facebook, laman secara perlahan menjadi hampir penggantian halaman web. Anda boleh mempunyai semua kandungan yang sama yang mendorong penukaran, sambil mengekalkan komuniti. Sesuatu yang anda tidak dapat dari laman web standard anda. Pertempuran antara laman web dan halaman Facebook sedang berjuang pada tahap yang sengit. Pemaju menghabiskan lebih banyak masa di halaman Facebook, di mana mereka sering melebihi fungsi laman web.

Contoh yang menarik ialah RedBull. Melihat laman Facebook mereka menunjukkan terdapat beberapa kemajuan dan kemahiran reka bentuk yang dikhaskan di sini:

Tetapi, kemudian melihat laman web mereka (yang sama-sama sedih) dan melihat berapa banyak ruang widget Facebook yang mengambil di laman web ini. Kotak besar yang besar memakan hampir seperempat ruang di atas lipatan. Jika perniagaan mendedikasikan banyak ruang web mereka ke Facebook, maka bagaimanakah ini berbeza dengan menumpukan perbelanjaan iklan untuk mempromosikan halaman Facebook anda? Tentunya laman web adalah wilayah yang lebih suci – setiap jabatan bersaing untuk slot mereka di laman utama.

Facebook juga mendapat lebih banyak isu tapak mikro yang melekat. Kami harap semua bersetuju sekarang bahawa laman web mikro tidak lagi berfungsi. Dengan keupayaan untuk menyesuaikan halaman anda dengan URL kesombongan, tab dan aplikasinya yang boleh melakukan apa-apa, tujuan laman mikro pastinya dipersoalkan. Dengan halaman, anda boleh membuat lebih lanjut, kandungan berasaskan kempen yang terletak di tab sendiri, yang kemudiannya boleh dikemas semula, direka semula atau digantikan sama sekali tanpa perlu bermula dari awal untuk projek besar seterusnya, dan menguruskan komuniti anda dalam masa yang sama . Hakikat bahawa begitu banyak perniagaan yang membeli iklan yang membawa melalui terus ke halaman menunjukkan bahawa ini adalah tempat nilai yang dirasakan sekarang.

Selain bersaing dengan laman web, Facebook semakin menjadi pilihan lalai untuk kempen. Jawatan di Inside Facebook membincangkan bagaimana, di SXSW, para promoter sebahagian besar memilih atau peristiwa Facebook di atas penyenaraian di laman web mereka sendiri. Daya tarikan dalam melakukan sesuatu seperti ini jelas. Anda kemudiannya boleh mencapai khalayak sasaran dengan cara yang berbeza, berbanding dengan bersaing di Google, di mana pilihan anda hanya cukup untuk sampai ke puncak secepat mungkin.

 

Masalah

Sudah tentu, kelemahan untuk mempromosikan halaman Facebook anda melalui laman web anda. Sekurang-kurangnya anda beroperasi di bawah peraturan Facebook. Hebat – jadi anda membina aplikasi yang daya hidupnya bergantung pada penyiaran a, pemberitahuan kepada dinding pengguna. Tidak begitu hebat apabila Facebook pergi dan mengubah peraturan anda. Atau ambil panduan Facebook mengenai promosi, yang tidak lagi dibenarkan berjalan melalui dinding. Serta menjadi rasa sakit umum di keldai, ia juga bermakna banyak syarikat atau agensi mendapati mereka perlu memikirkan semula strategi mereka dengan sedikit atau tiada amaran.

Syaitan juga terperinci. Kami mempunyai masalah dengan pelanggan sendiri baru-baru ini, di mana penggunaan imej dalam halaman Facebook bermakna bahawa, secara lalai, Facebook kemudian memiliki imej. Ini bertentangan dengan penggunaan hak cipta pemilik imej dan kami akhirnya membelanjakan sekurang-kurangnya setengah hari untuk menyelesaikan masalah. Jika anda ingin menumpukan masa dan sumber anda ke Facebook, maka anda perlu tahu peraturan mereka di dalamnya. Saya boleh memberitahu anda terlebih dahulu bahawa ini adalah sakit kepala.

 

Pertimbangan untuk Perniagaan

Anda juga harus mempertimbangkan sama ada penonton sasaran anda berada di Facebook. Walaupun ini terus menjadi titik yang pasti (ia tidak syak lagi akan diberi bahawa jika anda berada di internet, maka anda berada di Facebook, atau pasti boleh menavigasi di sekelilingnya), sekarang masih ada yang perlu difikirkan. Tidak ada gunanya cuba menyesuaikan produk anda ke Facebook. Untuk sesetengah produk, halaman splash statik mungkin semua yang mereka perlukan. Tidak perlu, dalam beberapa kes, untuk memaksa produk atau perkhidmatan anda ke laman Facebook apabila tidak akan menjadi sebarang tahap penglibatan. Kandungan statik tidak berfungsi di Facebook.

Walaupun dengan pertimbangan ini, saya dapat melihat betapa pentingnya laman Facebook mendapat dan belanjawan pengiklanan yang mereka ambil lebih banyak. Saya tidak fikir ini adalah perkara yang buruk. Ia akhirnya menjadikan internet lebih mudah diakses. Saya tidak akan benar-benar mempunyai petunjuk cara membina laman web, tetapi saya pasti dapat membina dan merancang laman Facebook yang baik, ke satu titik. Ia pastinya tidak dapat dibayangkan untuk melihat Facebook akhirnya berfungsi lebih daripada ‘internet’, dengan laman Facebook menjadi pintu masuk anda kepada penonton anda, bukannya laman web anda sendiri.

Facebook Connect membantu di sini, kerana ia semakin dekat untuk menjadi satu log masuk yang anda perlukan untuk mana-mana laman web yang diberikan. Saya tidak mencadangkan bahawa saya akan memihak kepada sebuah syarikat yang mengendalikan kawalan ini dan raksasa yang Facebook adalah sesuatu yang perlu diperhatikan dengan teliti. Kini, ia adalah jalan pilihan untuk banyak jenama dan mudah untuk melihat mengapa. Persoalan laman web vs Facebook adalah salah satu yang perlu ditanya oleh pemasar, ketika mereka sangat dekat dengan melakukan hal yang sama persis dengan cara apapun.

 

Apa itu Google Mу Buѕinеѕѕ?

Dari mulut Google, Perniagaan Saya membolehkan anda berhubung terus dengan pelanggan anda. Disebabkan jangkauan Google yang tidak tertandingi dan perkhidmatan mereka, memasukkan ke dalam rangkaian Perniagaan bermakna pelanggan dan pelanggan anda kini dapat mencari anda dengan lebih mudah melalui Carian, Peta, dan Google+ yang baru diperbaharui.

Perniagaan Saya di Google tidak hanya menyajikan perniagaan tradisional dengan etalase. Anda juga boleh mendaftar dan bukannya menyenaraikan alamat perniagaan anda, menambah kawasan yang anda berikan atau hanya butiran jenama anda. Kita semua tahu pentingnya kedudukan di dalam enjin carian Google. Ia adalah enjin carian paling popular di sana hari ini. Bergantung pada siapa yang anda minta Google mempunyai antara 70% dan 89% daripada bahagian pasaran enjin carian global – sesuatu yang tidak diramalkan akan menurun dalam masa terdekat.

Walau bagaimanapun, apabila mendapat perhatian dalam halaman hasil enjin carian (SERPS), terdapat lebih banyak lagi untuk hanya mengoptimumkan enjin carian anda dan bertujuan untuk mendapat tempat teratas dalam keputusan biasa. Seperti yang akan kita lihat sekarang, dengan mendaftar dengan Perniagaan Saya di Google, terdapat lebih banyak cara untuk dijumpai dan bersambung dengan khalayak sasaran anda berbanding sebelum ini.

 

Apa yang berlaku kepada Google Places?

Perniagaan saya adalah perkhidmatan gantian untuk Google Places untuk Business. Ini adalah sebahagian daripada percubaan mereka untuk mempermudah proses memanfaatkan kuasa suite Google untuk mendapatkan lebih banyak lalu lintas ke perniagaan anda. Ini bererti bahawa AdWords, Insights, Google+, Peta dan Carian semuanya berkait rapat dengan perniagaan saya, menjadikannya lebih mudah digunakan dan lebih kuat daripada pendahulunya.

 

Kelebihan berada di Gооglе Mу Buѕinеѕѕ

Internet Presence Listings - Google My Business

Betul, mari kita lihat beberapa manfaat untuk melibatkan diri dengan Perniagaan Saya untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai perkhidmatan Google yang ditawarkan oleh anda.

Penglihatan Carian yang Lebih Baik

Pernah tertanya-tanya mengapa beberapa perniagaan yang anda cari dipaparkan dalam panel penglihatan tinggi yang menyenaraikan maklumat mereka, tepat di sebelah hasil carian enjin biasa? Ini tidak ada kaitan dengan membayar Google melalui perkhidmatan AdWords PPC mereka. Sebaliknya, ia hasil daripada perniagaan saya. Sebaik sahaja anda telah dimasukkan ke dalam perkhidmatan, maklumat penting anda akan dipaparkan segera, dengan kandungan anda yang lain hanya satu klik dari mereka yang mencari anda. Anda masih akan disenaraikan dalam hasil enjin carian biasa, tetapi sekarang anda juga akan mengambil alih ruang sebelah kanan, memberikan anda lebih banyak pendedahan.

 

Letakkan Perniagaan Anda pada Peta

internet presence listings

Walaupun tidak lagi menjadi aplikasi telefon pintar yang paling popular di dunia, Peta Google masih diakses lebih dari separuh daripada semua telefon pintar di Amerika Syarikat pada bulan Julai 2015. Apple membuat kemajuan besar dengan apl pemetaannya sendiri, tetapi tidak ada keraguan tentang Populariti semasa Peta Google.

Oleh itu, pentingnya perniagaan anda – atau pelanggan anda – disenaraikan di platform Google Maps. Perniagaan Saya di Google memberi anda cara mudah untuk mengesahkan perniagaan anda dan menambahkannya ke Peta Google. Sekarang pelanggan dan pelanggan anda boleh mencari jalan mereka kepada anda dengan lebih mudah. Mereka juga akan dapat melihat maklumat mengenai perniagaan anda dan menyemak penilaian dan ulasan anda.

 

Paparkan Lebih Banyak Maklumat Berguna

Sebaik sahaja anda telah mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk menyelesaikan proses integrasi, maklumat berguna tentang perniagaan anda akan dipaparkan dengan mudah di Carian, Peta, dan Google+. Maklumat perniagaan ini boleh merangkumi penerangan tentang perniagaan anda; waktu operasi; arah; tempoh sibuk; dan butang panggilan semua-penting sekarang yang dipaparkan untuk pengguna mudah alih.

Kerana Google komited sepenuhnya kepada revolusi mudah alih, senarai penyiaran internet anda akan mudah diakses pada telefon pintar dan tablet kerana mereka berada di komputer riba dan komputer meja. Penonton anda akan melihat maklumat yang sama kerana mereka menukar peranti, menyampaikan pengalaman pengguna yang konsisten sebelum mereka masuk ke tapak web anda.

 

Saluran komunikasi yang lain

Dengan membuat profil Perniagaan, anda akan membuka saluran interaktif komunikasi baru dengan khalayak sasaran anda dan pelanggan dan pelanggan sedia ada. Semua tiga cara mempromosikan perniagaan anda, laman Facebook nampaknya menjadi yang paling berkesan kerana anda juga dapat menghubungkan laman web anda dari laman Facebook dan mencapai khalayak yang lebih luas. Pemilik perniagaan kecil tidak mampu mengabaikan Facebook. Hampir semua pengguna menggunakan Web untuk mencari perniagaan tempatan – dan kebanyakan mereka berada di Facebook. Laman web ini adalah platform rangkaian sosial terbesar di dunia setakat ini, dengan lebih daripada satu bilion pengguna aktif.

Sementara itu, gergasi media sosial terus melancarkan ciri-ciri untuk membantu pengguna mencari perniagaan kecil, sambil membantu perniagaan kecil berhubung dengan bakal pelanggan baru. Kehadiran Facebook yang baik dapat membantu anda melibatkan peminat anda dan mengembangkan perniagaan anda. Tetapi dengan begitu banyak cara untuk mempromosikan perniagaan anda di Facebook, sukar untuk mengetahui di mana untuk bermula.

 

Baca untuk enam langkah mudah yang anda boleh lakukan untuk membuat kerja media sosial untuk anda.

  1. Bina halaman anda

Halaman Facebook anda adalah pangkalan perniagaan anda di laman rangkaian sosial. Halaman A adalah seperti profil Facebook biasa, tetapi untuk jenama dan perniagaan. Anda akan berinteraksi dengan pengguna Facebook melalui halaman perniagaan anda, jadi pastikan ia benar-benar mencerminkan jenama anda. Gunakan logo perniagaan anda sebagai foto utama untuk Halaman anda, dan pilih foto penutup yang menarik dan mempamerkan apa yang dilakukan oleh perniagaan anda. Taipkan beberapa kalimat yang tajam untuk menggambarkan jenama anda, dan pilih alamat Web yang tidak dapat dilupakan. URL Halaman Facebook muncul dalam bentuk www.facebook.com/(your brand).

 

  1. Kongsi!

Ia tidak cukup semata-mata untuk mempunyai Laman Facebook. Untuk memasang pengikut anda, anda perlu mencipta kandungan yang menarik dan menarik untuk peminat anda. Pengguna yang suka halaman anda akan melihat siaran anda muncul dalam suapan berita Facebook utama mereka, jadi dapatkan retak. Anda boleh berkongsi kemas kini, foto, video, promosi dan banyak lagi. Jawatan Facebook yang paling berjaya – yang mendorong kebanyakan orang untuk memberi komen, berkongsi dan suka – adalah pendek dan visual. Cari cara untuk menambah unsur visual pada siaran anda, sama ada klip video pendek, foto dari dalam stor anda, atau hanya seni stok. Alat Insights Page Facebook membantu mengejar perkongsian. Alat ini boleh diakses dari menu Pentadbir Laman Facebook anda, memberikan maklumat berharga mengenai aktiviti pengikut. Sebagai contoh, ia dapat memberitahu anda masa yang kebanyakan orang melihat kandungan anda supaya anda boleh merancang promosi anda.

 

  1. Mula menjalankan perhubungan

Apa gunanya berkongsi kandungan jika tiada siapa yang melihatnya? Nasib baik, Facebook mempunyai alat terbina dalam untuk membantu anda membina satu talian dalam talian. Mula-mula, periksa alat “Bina Pembaca” yang terdapat di menu Admin Halaman anda. Anda akan mendapati pilihan untuk menjemput kedua rakan Facebook dan kenalan e-mel anda untuk mengikuti Laman anda. Teknik pemasaran tradisional dapat membantu anda mengembangkan penonton anda melampaui berikut yang ada. Itu bererti mengiklankan alamat Web Halaman Facebook anda mengenai tanda-tanda di kedai anda, pada kad perniagaan anda, dalam e-mel yang anda hantar, dan pada bahan pemasaran lain yang anda hasilkan untuk perniagaan anda. Jika anda meluangkan masa untuk membuat URL yang mudah dan tidak dapat dilupakan untuk halaman anda dari awal, lebih mudah mempromosikannya pada masa akan datang.

 

  1. Melibatkan pengikut anda

Sementara itu, anda boleh mengembangkan penonton anda secara organik dengan mencipta kandungan yang pengikut anda ingin berkongsi, suka dan mengulas. Kuncinya adalah untuk menghantar kandungan berkualiti secara kerap. Itu bermakna berkongsi kemas kini yang berkaitan dengan khalayak anda sekurang-kurangnya sekali atau dua kali seminggu. Untuk hasil terbaik, cuba ambil nada persahabatan yang mesra, dan jangan lupa menjadi ringkas.

Pastikan kemas kini anda tepat pada masanya, dan balas terus kepada komen dan mesej peribadi. Mewujudkan dialog dengan pengikut anda akan mendorong mereka untuk melibatkan diri dengan jawatan anda pada masa akan datang. Facebook juga menawarkan beberapa alat pemasaran langsung untuk pengguna perniagaan. Tawaran Facebook adalah alat yang membolehkan anda membuat kupon yang boleh ditebus di kedai anda atau dalam talian. Untuk bayaran, anda juga boleh mempunyai Facebook menolak tawaran anda ke suapan berita pengguna yang belum mengikuti perniagaan anda. Dengan menetapkan belanjawan anda menentukan berapa banyak pengguna akan melihat tawaran anda. Post yang digalakkan membolehkan anda meningkatkan keterlihatan sebarang kemas kini Halaman. Untuk bayaran, siaran anda akan muncul berhampiran bahagian atas suapan berita kepunyaan bakal pelanggan.

 

  1. Leverage rakan peminat

Pelanggan baru lebih cenderung untuk mencuba perniagaan anda jika rakan mereka sudah menggunakannya. Facebook membolehkan anda memanfaatkan word-of-mouth untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan anda. Perlu diingat bahawa apabila peminat berinteraksi dengan Halaman anda, rakan mereka akan melihat aktiviti dalam suapan berita mereka. Anda boleh memupuk lebih banyak interaksi dalam pelbagai cara. Sediakan pemilihan dan tanya soalan di Laman Facebook anda bahawa peminat tidak boleh menentang balas. Galakkan pelanggan untuk “mendaftar masuk” ke perniagaan anda di Facebook apabila mereka melawat dengan menawarkan diskaun kecil untuk sesiapa sahaja yang melakukannya. Semak adalah ciri yang membolehkan pengguna memberitahu rakan mereka di mana mereka berada. Anda juga boleh membuat acara khas dan promosi terhad masa dan menjemput pengikut anda, yang boleh menjemput rakan mereka pada gilirannya.

 

  1. Pertimbangkan iklan Facebook

Facebook juga menawarkan pilihan pengiklanan tradisional yang membolehkan anda memposisikan iklan tersuai anda dalam suapan berita pengguna. Iklan tersebut muncul sebagai jawatan promosi dan mengarahkan sesiapa sahaja yang klik terus ke laman web anda. Oleh kerana Facebook mengumpul timbunan data pengguna, ia boleh menyasarkan iklan anda kepada pengguna yang paling mungkin tertarik dengan produk atau perkhidmatan anda.

 

 

 

Call 2 Enquire
%d bloggers like this: