Bahasa adalah penghalang yang membezakan manusia dari spesies lain. Walaupun, makhluk pintar seperti lumba-lumba tahu bagaimana menggunakan bunyi komunikasi, hanya manusia yang dapat menikmati bahasa yang kaya dengan rumit. Dari hanya beberapa huruf, sepuluh ribu kata dapat dibentuk dan menyatakan jumlah pemikiran yang tidak pasti.

Untuk tempoh yang panjang, saintis telah bermimpi tentang mesin yang boleh mendengar dan berbual seperti manusia. Teknologi pengecaman pertuturan telah dibangunkan beberapa tahun yang lalu, dan kini wujud dalam kebanyakan PC dan peranti mudah alih carian. Walau bagaimanapun, hanya beberapa orang menggunakannya, mungkin kerana kebanyakan orang tidak peduli untuk mencubanya, berdasarkan pada andaian bahawa komputer tidak memahami bahasa manusia. Pengiktirafan ucapan merupakan isu rumit yang mencabar saintis komputer, dan juga, ahli bahasa dan ahli matematik. Mari kita lihat rupa yang tajam dan cari tahu bagaimana carian suara berfungsi.

 

Bagaimana carian suara mempengaruhi pemasaran dalam talian?

 

Bagaimana pencarian suara berfungsi?

Setiap kali manusia bercakap, pek bunyi kecil yang dikenali sebagai “Telefon” dihasilkan dari suara kami, dan mereka sepadan dengan sekumpulan huruf dalam kata-kata. Sebagai contoh, bercakap kata kucing sesuai dengan “c,” “a”, dan “t” Telefon. Konsep lain yang digunakan ialah Phonemes yang pada asasnya merujuk kepada blok bunyi dari mana semua perkataan dibina dari. Untuk membezakan

Telefon dan Phonemes, telefon dianggap sebagai bit sebenar bunyi, manakala Phonemes adalah bunyi yang sesuai bunyi yang disimpan di dalam minda; Oleh itu, mereka adalah serpihan bunyi yang sebenarnya tidak pernah dituturkan.

Apabila manusia mendengar ucapannya, telinga menangkap Telefon yang terbang melalui udara dan otak kita flip mereka kembali ke dalam kata-kata, fikiran, ayat, dan idea-idea. Ini berlaku begitu cepat sehingga otak kita menjadikannya kelihatan seperti silap mata, jadi mendengar menjadi sangat mudah. Perisian carian komputer dan mudah alih memanipulasi kedua Phonemes dan Phones, tetapi bit sebenar dianalisis dan diproses untuk diiktiraf sebagai suara. Ia adalah salah satu bidang yang kompleks dalam bidang sains komputer kerana ia adalah interdisipliner pengkomputeran, matematik, dan bahasa yang rumit.

 

Kognifi Voice Search Approach

Terdapat empat pendekatan komputer yang digunakan untuk mengubah kata yang dituturkan ke dalam perkataan bertulis semasa carian suara. Yang pertama adalah padanan mudah, di mana kata diiktiraf secara keseluruhan, dan ia dibandingkan dengan bunyi yang sama yang disimpan dalam memori. Analisis corak dan ciri adalah yang kedua; setiap perkataan dipecahkan kepada bit yang diiktiraf dari ciri-ciri utama, seperti vokal. Pendekatan ketiga adalah pemodelan bahasa dan analisis statistik di mana pengetahuan tatabahasa dan kemungkinan bunyi atau perkataan tertentu untuk mengikuti satu sama lain digunakan untuk meningkatkan ketepatan dan kelajuan pengenalan suara. Pendekatan keempat menggunakan rangkaian saraf tiruan; mereka seperti model otak – komputer yang dapat mengenali corak bunyi dan perkataan selepas latihan yang meluas.

Hari ini, aplikasi carian suara Google mendengar apabila seseorang bercakap, dan kemudian ia menggambarkan apa maksudnya, dan kemudian ia cuba mencari apa yang orang telah meminta di internet. Aplikasi ini berfungsi dengan menghubungkan pendekatan pengecaman pertuturan kepada sistem pemprosesan bahasa semula jadi yang kompleks. Mereka bukan sahaja perlu memikirkan apa yang dikatakan seseorang, tetapi apa yang dimaksudkan dan akibat yang anda mahu berlaku. Hari ini, peranti carian mudah alih telah digabungkan dengan aplikasi carian suara Google supaya anda boleh menggunakan Google tanpa papan kekunci.

Kembali pada tahun 2012, pencarian suara telah mengambil giliran baru melalui penggunaan Neural Networks (DNNs); ia adalah teknologi teras yang memodelkan bahasa. Tambahan pula, teknologi boleh menilai bunyi yang dihasilkan oleh pengguna pada setiap masa serta ketara meningkatkan ketepatan ucapan pengiktirafan. Pada masa ini, pengiktirafan suara menggunakan model akustik rangkaian neural yang lebih baik yang menggunakan Teknik Latihan Diskriminasi Urutan dan Pengklasifikasian Temporal Sambungan. Selain itu, model-model ini membentuk lanjutan Rangkaian Neural Berulang yang menjadikan mereka lebih cepat dan tepat walaupun dalam suasana yang bising.

 

Bagaimana carian suara mempengaruhi strategi pemasaran anda?

Cara kami menggunakan internet untuk mencari maklumat sentiasa berkembang, dan kami kini memasuki usia yang diperintah oleh carian suara. Adalah penting untuk mula membina carian suara ke dalam strategi pemasaran dalam talian anda, untuk bersaing dengan permintaan pengguna.

Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Northstar Research, lebih daripada separuh remaja dan 41% orang dewasa menggunakan pencarian suara sekurang-kurangnya sekali sehari. Unjuran mencadangkan penggunaan carian suara ditetapkan dua kali dalam tempoh lima tahun akan datang. Selain itu, mudah untuk melihat mengapa ia sangat penting untuk strategi pemasaran dalam talian. Di masa hadapan yang tidak terlalu jauh, kebanyakan pengguna akan melalukan carian dalam talian mereka, bukannya menaipnya dalam enjin carian dan ini juga berlaku dalam pemasaran dalam talian.

Pemain utama seperti Google, Amazon, dan Microsoft telah memperkenalkan lebih banyak fungsi carian suara kepada produk mereka, yang bermaksud bahawa pemasar perlu membuat penyesuaian yang diperlukan untuk memasukkan kaedah carian baru ini dalam strategi pemasaran dalam talian mereka. Google telah mengetuai pertuduhan sejak beberapa tahun yang lalu dan telah sentiasa menonjolkan alat suara mereka.

 

Mengumpul & Menggunakan Data Carian Suara

Kognifi Voice Search Reporting

Google telah menyatakan bahawa mereka sudah berusaha untuk memperkenalkan pelaporan carian untuk carian suara walaupun tidak ada kerangka waktu yang pasti untuk dicadangkan apabila ciri ini mungkin dilancarkan. Walau bagaimanapun, sebaiknya dilancarkan, ia akan sangat membantu dalam merancang dan mengesan strategi pemasaran dalam talian. Sementara itu, pemasar mesti terus membuktikan apa yang diminta oleh pengguna, untuk menjangka kehendak dan keperluan mereka.

 

Bagaimana Carian Suara Akan Mempengaruhi Pemasaran?

carian suara - Kognifi

Soalan besar pada fikiran semua orang adalah bagaimana carian suara akan mempengaruhi strategi pemasaran internet. Kajian mencadangkan bahawa menjelang 2020 kira-kira 30% pelayaran internet akan ditayangkan kurang. Walau bagaimanapun, tidak perlu panik – ia tidak akan membanteras skrin lebih daripada komputer desktop yang dibasmi mudah alih yang dibasmi. Carian suara masih akan memerlukan kandungan untuk menarik jawapan dari, artinya kandungan masih akan menjadi bagian penting dari strategi pemasaran dalam talian anda.

Satu kawasan yang sememangnya harus difokuskan ketika kami bergerak lebih jauh ke arah carian suara adalah hasil kotak jawab. Ini biasanya kepingan kandungan yang secara langsung bertindak balas kepada pertanyaan carian dan muncul di bahagian atas SERP di atas walaupun keputusan organik. Peranti seperti Amazon Echo dan Google Home sudah pun menarik hasil ini untuk menjawab soalan. Ia masuk akal untuk mencuba mengoptimumkan kandungan untuk menjawab soalan secara langsung.

Ringkasnya, carian suara semakin berkembang pada tahap yang mantap dan akhirnya akan berdampak pada strategi pemasaran dalam talian anda. Sehingga ada cara untuk mengesan carian suara secara langsung, tindakan terbaik adalah untuk tetap menyedarinya dan terus menghasilkan kandungan yang memenuhi keperluan audiens sasaran anda. Juga, memberikan anda pijakan yang baik apabila perubahan berkaitan dengan carian suara mula datang.

Untuk Online Anda Yang Terbaik!

 

 

Call 2 Enquire
%d bloggers like this: